Tips når båden skal på land
Når sejlsæsonen er ved at være til ende, er det en god idé at begynde at tænke på, hvor og hvordan din båd skal opbevares henover vinteren.
De fleste steder er det nemlig en god idé at sørge for, at båden kommer af op vandet, inden der bliver risiko for frost og isdække. For selv om vi har fået et mildere klima de senere år og en masse planer for, hvordan vi skal forholde os til det, så er der stadig risiko for, at der kommer så meget is på vandet, at det kan skade en båd, hvis den vedvarende ligger til kaj.
Det skal du gøre, inden båden trækkes op
Inden båden skal på land, er der nogle ting, som det er en god idé at få gjort. Så er den klar til vinteropholdet enten på land eller i en hal, afhængigt af, hvordan du ønsker, at den skal placeres i vinterhalvåret.
Noget, som en del ikke altid får gjort, er, såfremt der er tale om en båd med motor, at dieseltanken skal efterfyldes, så den er helt fyldt med diesel. Hvis der er for meget luft i dieseltanken, kan det betyde, at der kommer vækst i det – det man kalder dieselpest. Hvis man bruger diesel med dieselpest, kan det betyde, at man ender med motorstop og en ødelagt motor – det er både dyrt og højst uheldigt, hvis det sker, mens du er på søen.
Omvendt skal vandtank og tanke til spildevand tømmes, inden du lægger båden op for vinteren. Vandet kan blive dårligt og lugte, og hvis det er drikkevandet, der bliver inficeret, kan det indebære en risiko for jeres sundhed den næste sejlsæson.
Du bør også vaske båden af overalt, indvendigt såvel som udvendigt, med almindeligt vand, som du tilsætter lidt specialshampoo til bådvask. Det fjerner det fine lag af salt, der sætter sig, hvis du har sejlet på havet. Du må ikke bruge sæbe på sprayhood og de vinduer, der måtte være i sprayhood, fordi det tørrer materialet, det er fremstillet af, ud. Vinduerne i sprayhood skal du indfedte i lampeolie eller petroleum (lugtfrit), som bevarer materialets fleksibilitet.
En båd har en masse tovværk og andre stofagtige materialer, som skøder og fald er lavet af. Skøder og fald bør du lægge i ferskvand et par timer. Det skal du derimod ikke gøre med tovværket, da det får det til at ændre karakter. Men tjek det hele for slitage, så du eventuelt kan skifte ud og dermed være klar til næste sæson.
Alle søventiler skal kunne dreje, og tjek at de er tætte. Hvis der sidder ir, skal du kontakte en fagmand for en vurdering af, om de eventuelt skal skiftes ud.
Sejlene skal du også tage af, og de skrubbes med en børste og skylles af for salt. Derefter skal de tørres. Det kan du gøre på båden, eller tag dem med hjem for at tørre dem der. Sejlene er jo en meget vigtig del af en sejlbåd, så det har stor betydning, at de vedligeholdes godt, så de kan holde i en længere periode.
Endelig skal du tjekke de forskellige beslag, der er på båden, så der ikke er utætheder i dækket.
Dermed skulle du være klar til at få båden på stald for vinteren, og som sagt kan det gøres både på friland og i en lukket hal, hvor du flere steder kan leje plads for vinterperioden.